Ελάτε μαζί μας κάνοντας απλά ένα "LIKE"!

Παρακαλώ περιμένετε.... 10 δευτερόλεπτα...!!!...Παράβλεψη...

Απίστευτα, μοναδικά και πιπεράτα νέα!


Τελευταία νέα από τους 4 τροχούς!

Αμφίπολη: Πόσο κοντά βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στον νεκρικό θάλαμο;

Το ένα μυστήριο μετά το άλλο αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στη Αμφίπολη, όπου οι αρχαιολόγοι βρίσκονται από χθες μπροστά σε έναν ακόμα -τον τρίτο κατά σειρά- ταφικό θάλαμο, και παρατείνεται έτσι η αγωνία, εντός και εκτός Ελλάδος, για όσα ακόμα μένουν να έρθουν στο φως από το σπουδαίο αυτό εύρημα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ανασκαπτική ομάδα έχει φτάσει μπροστά στην...
πύλη του τρίτου ταφικού θαλάμου και χθες αφαίρεσαν χώματα και άρχισαν να έχουν μια εικόνα από το εσωτερικό του.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η μαρμάρινη πύλη που αποκαλύφθηκε μέσα από τα χώματα χαρακτηρίζεται από επιμελημένο μαρμάρινο περιθύρωμα, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Χρονόμετρο", αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν οι αρχαιολόγοι έχουν φτάσει στον νεκρικό θάλαμο ή όχι. Η περίπτωση του να είναι αυτός ο νεκρικός θάλαμος είναι απίθανο, καθώς έχοντας δεχθεί ότι η επιχωμάτωση δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίου γεγονότος αλλά μέτρο προστασίας των νεκρών, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν καλύψει τον νεκρό με χώμα. Πουθενά σε μακεδονικό τάφο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Άρα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, το πιθανότερο είναι να έχουν φτάσει οι αρχαιολόγοι στον προθάλαμο ουσιαστικά του νεκρικού θαλάμου, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικρίσουν κάποια πύλη σφραγισμένη που θα οδηγεί στον χώρο της ταφής. Από την μέχρι τώρα αυτοψία στο χώρο δεν έχει εντοπιστεί πύλη, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η στάθμη του τάφου να κατεβαίνει πιο κάτω και να υπάρχουν σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν τα βήματα των αρχαιολόγων στον νεκρικό θάλαμο.

Μέχρι να γίνει η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Το πρώτο είναι να μπουν υποστυλώματα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μνημείου και των εργαζομένων και μόνο τότε θα αρχίσουν οι επόμενες εργασίες της αποχωμάτωσης που θα φέρουν στο φως τα ευρήματα του τρίτου θαλάμου.

Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες μένει να προχωρήσει η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου, αυτού που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες αλλά και του πρώτου εκεί που είναι οι καρυάτιδες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού απομένει ακόμα χώμα, ύψους τριών μέτρων, μέχρι να αποκαλυφθεί το δάπεδο στον πρώτο θάλαμο, όπου εκεί περιμένουν να βρουν σημαντικά ευρήματα, όπως είναι, τα κομμάτια από τις Καρυάτιδες, οι δοκοί που απουσιάζουν από την οροφή, αλλά και να αποκαλυφθεί η έδραση των καρυάτιδων.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης των Σερρών, οι αρχαιολόγοι φέρονται να βρίσκονται ήδη εντός του τρίτου ταφικού θαλάμου, και να έχουν αντικρύσει και τέταρτο τοίχο, σε απόσταση 4,5 μέτρων... Αν ο τρίτος αυτός θάλαμος είναι πράγματι ο νεκρικός, θα πρέπει να βρεθεί εντός αυτού κατασκευή όπου έχει τοποθετηθεί ο νεκρός. Σε αντίθετη περίπτωση, μόνο μετά την αποχωμάτωση θα καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να προσεγγίσουν τον τέταρτο τοίχο και να δώσουν έτσι... παράταση στην αγωνία.

Πηγή:www.capital.gr