Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στον τρίτο θάλαμο του τάφου στην Αμφίπολη: Τι είδαν οι ανασκαφείς...

Επειτα από εβδομάδες σεναρίων και υποθέσεων, που τροφοδοτούνταν από τις αποκαλύψεις που έκαναν σταδιακά, με το κάθε τους βήμα οι ανασκαφείς, φαίνεται πως οι αρχαιολόγοι πλησιάζουν στη λύση του μυστηρίου που υπάρχει γύρω από το τάφο Καστά της Αμφίπολης. Για ποιον είχε δημιουργηθεί αυτός ο μεγαλοπρεπής τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει αποκαλυφθεί στην Ελλάδα.

Το επόμενο, σημαντικό βήμα, που έκαναν τα μέλη της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη ήταν όταν την Παρασκευή μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που ίσως να είναι και ο ταφικός θάλαμος. Εκεί, είδαν έναν τέταρτο τοίχο, σε απόσταση περίπου 4,5 μέτρων από τον τρίτων. Αμέσως ξεκίνησαν οι προσπάθειες αντιστήριξης αλλά και αποχωμάτωσης, οι οποίες θα πάρουν μέρες για να ολοκληρωθούν.


Σύμφωνα με το «Εθνος», στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος. Τις επόμενες ημέρες, όταν θα καταφέρουν να απομακρύνουν μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, τότε θα καταφέρουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει επόμενος χώρος ή αν πρόκειται για τον ταφικό θάλαμο και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.

Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα, από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες. Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυραία ανοίγματα, ένα από κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες. Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους.

Η ύπαρξη περιθυρώματος (σ.σ. αντίστοιχο με τις σημερινές «κάσες»), υποδηλώνει πιθανότατα θύρα, η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.

Μέσα στον τρίτο θάλαμο

Από ένα μικρό άνοιγμα, ψηλά στο διαφραγματικό χώρο, οι ανασκαφείς μπήκαν την Παρασκευή στον τρίτο θάλαμο. Διαπίστωσαν ότι είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι και αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο, όπως και οι προηγούμενοι δυο. Δεν ήταν όμως δυνατό να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται και αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι από την αποχωμάτωση.

Επιπλέον, με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες αερισμού, δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα κάθε φορά, μέχρι να δημιουργηθεί χώρος.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα χώματα

Το ερώτημα είναι αν και αυτός ο θάλαμος θα είναι γεμάτος ευρήματα, όπως οι προηγούμενοι. Κάτι που, σύμφωνα με το Εθνος, αναμένουν οι αρχαιολόγοι, καθώς αν δεν υπάρχει άλλος χώρος εκεί θα πρέπει να είχε εναποτεθεί το σώμα του νεκρού κατά την αρχαιότητα.

Ο τέταρτος τοίχος, που εντοπίστηκε με την είσοδο στο θάλαμο, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος χώμα. Οσο θα προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα που πιθανώς θα οδηγεί σε άλλο χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5 μέτρων.

Αν πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο, και τα κτερίσματα. Αν όλα είναι στη θέση τους, τότε τα οστά και τα κτερίσματα θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, όπως και για τη χρονολόγηση του τάφου.
Πηγή Tromaktiko

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρέθυμνο: Ανέβηκε στα 1.700 μέτρα και είδε μπροστά του στο βουνό αυτές τις εικόνες [photos]

Η ανάβαση στο βουνό έκρυβε εκπλήξεις και μια σπάνια εικόνα Οι φωτογραφίες που έγιναν θέμα συζήτησης στο Ρέθυμνο...

Αναστασία, 50 ετών: "Κάνω το απόλυτο "κρεβάτι" με τον ξάδερφο του άντρα μου! Θέλω να..."

Ονομάζομαι Αναστασία και είμαι 50 ετών Είμαι παντρεμένη και έχω αποκτήσει δυο παιδιά, τα οποία έχουν μεγαλώσει και σπουδάζουν εκτός Αθηνών.

Αυτή η φοιτήτρια Νομικής παράτησε τις σπουδές της για να γίνει influencer στο Instagram

Η 21χρονη Grace Beverley αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές της στην Οξφόρδη για να γίνει μια influncer του Instagram.

Survivor 2: Οι δύο του τελικού, η ηχηρή απουσία και τα νούμερα τηλεθέασης

Ο ημιτελικός του Survivor πραγματοποιήθηκε ζωντανά από το Άλσος Βείκου με τους τρεις παίκτες να περιμένουν την ετυμηγορία του τηλεοπτικού κοινού. Οι δύο φιναλίστ του μεγάλου τελικού που θα διεκδικήσουν 100.000 ευρώ είναι ο Ηλίας Γκότσης και η Κατερίνα Δαλάκα.

Ετοιμάζεται η διάδοχος της Ελένης Μενεγάκη;

Ο Alpha ετοιμάζει καθημερινή απογευματινή εκπομπή με την Ελένη Τσολάκη και κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο κανάλι της Κάντζας ετοιμάζουν την παρουσιάστρια διάδοχο της Ελένης Μενεγάκη.

Ξαναχτύπησε ο «νταής» σύζυγος - Μάρτυρας σκηνών βίας η 7χρονη κορούλα του

Δεν έβαλε μυαλό και έκανε πάλι τα ίδια - Ο οξύθυμος 45χρονος που είχε συλληφθεί στο παρελθόν σε περιοχή του Νοτίου Πηλίου, είχε απείλησε με όπλο και εκρηκτικά τους γονείς και την σύζυγό του

Μυστήριο στην Αίγυπτο: Ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, γρανιτένια σαρκοφάγος 2.000 ετών!

Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου

Πήγε για κολονοσκόπηση και έπαθε ΣΟΚ με αυτό που έζησε... [video]

Με στόχο να βοηθήσει στην προώθηση του «Μήνα Ευαισθητοποίησης ενάντια στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», ο φαρσέρ Jack Vale φέρνει προ εκπλήξεως ορισμένους ασθενείς που μόλις ξύπνησαν μετά από κολονοσκόπηση δείχνοντας τους τα απίθανα πράγματα που υποτίθεται ότι βρέθηκαν μέσα στον πρωκτό τους!

Eφημερίδα «Βατάν»: Ο Τσίπρας εκνεύρισε τον Ερντογάν

Ότι εκνεύρισε τον Ερντογάν ο Τσίπρας, γράφει η εφημερίδα «Βατάν» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στην ελληνική καταγγελία στο ΝΑΤΟ ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη είναι όμηροι.

Τι «ανάβει» το κάθε ζώδιο στο κρεβάτι

Ποιο ζώδιο θεωρείται ο βασιλιάς του σεξ, ποιο είναι το πιο «άγριο» στο κρεβάτι, ποιο τρελαίνεται με τις ταινίες πορνό και ποιο με το ταντρικό σεξ; Δεν υπάρχει κανένα ζώδιο που να μην έχει κρυφά σεξουαλικά ταλέντα. Απλά το καθένα έχει τον τρόπο του Κριός