Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υγεία: Η κουζίνα επηρεάζει το βάρος μας

Το σωματικό μας βάρος επηρεάζεται από την ποσότητα του φαγητού, τη σωματική μας δραστηριότητα, την ψυχική μας διάθεση το μέγεθος του πιάτου, τις ώρες ύπνου και η λίστα δεν έχει τελειωμό! Πόσοι από εσάς έχουν σκεφθεί όμως ότι ο σχεδιασμός της κουζίνας μας και ο...
μεγάλος χώρος αποθήκευσης τροφίμων μπορεί να επηρεάσει το δείκτη ζυγαριάς;

Η ψυχολογική μας διάθεση και ο χώρος κατανάλωσης φαγητού είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τα κιλά μας και φυσικά την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Οι έρευνες που συσχετίζουν τα χρώματα του σερβίτσιου, το μέγεθος του πιάτου, τη μουσική στο εστιατόριο και ακόμη και το φωτισμό με την όρεξή μας είναι πολλές και με ενδιαφέρουσες παραμέτρους.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Κάθε δέκα χρόνια, από το 1920 μέχρι σήμερα, οι γυναίκες προσθέτουν κατά μέσο όρο 1 εκ. στη περίμετρο της μέσης τους και των ισχίων τους. Είναι ή όχι σύμπτωση ότι την ίδια χρονική περίοδο, ο μέσος όρος μεγέθους της κουζίνας σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας να γίνει το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού;


Πριν από 100 χρόνια, οι περισσότερες κουζίνες ήταν ξεχωριστοί χώροι, και μετά από κάθε γεύμα η κουζίνα έκλεινε μέχρι το επόμενο γεύμα, γεγονός το οποίο περιόριζε το συνεχόμενο τσιμπολόγημα. Σήμερα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα από ό,τι οπουδήποτε αλλού, καθώς δεν είναι πλέον μόνο ένα μέρος για να κάνουμε τα γεύματά μας, αλλά να χαλαρώσουμε, να τηλεφωνήσουμε και να παρακολουθήσουμε τηλεόραση! Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα, και συχνά τρώμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε.

Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται αυξανόμενη τάση και για υπερμεγέθη ψυγεία. Ένα τεράστιο ψυγείο συχνά σημαίνει και ένα τεράστιο σώμα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ψυγείο, τόσο μεγαλύτερες συσκευασίες τροφίμων θα αγοράσουμε, τις οποίες και θα καταναλώσουμε σύντομα. Ένα μικρότερο ψυγείο μας ενθαρρύνει να αγοράζουμε τρόφιμα σε μικρότερες συσκευασίες.

Μια άλλη τάση στο σύγχρονο σχεδιασμό της μοντέρνας κουζίνας είναι να υπάρχουν πολλά ντουλάπια με μεγάλους χώρους αποθήκευσης για μαζική αγορά τροφίμων. Στόχος είναι να μειώσουμε τους λογαριασμούς των τροφίμων, αγοράζοντας οικονομικές συσκευασίες, στη πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με την ψυχολόγο Brian Wansink, συγγραφέας του Mindless Eating, το 50% των τροφίμων/σνακ που αγοράζονται, καταναλώνονται σε 6 μέρες από την αγορά. Επίσης, άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι προετοιμάζουν 23% περισσότερο φαγητό κατά το μαγείρεμα λόγω της μεγάλης συσκευασίας που ανοίγουν και φυσικά τρώνε σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα.

Οι ειδικοί λένε ότι οι μεγάλες και ελκυστικές κουζίνες συμβάλλουν στο αυξημένο σωματικό βάρος και στη λιγότερο ελκυστική φιγούρα! Το μέγεθος, ο σχεδιασμός, η αποθήκευση και οι συσκευές στην κουζίνα σας μπορεί να είναι τελικά οι ένοχοι.

Όταν η κουζίνα είναι ευρύχωρη ξοδεύουμε όλο και περισσότερο χρόνο σε αυτό το μέρος του σπιτιού μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και φίλους. Ως αποτέλεσμα, τρώμε περισσότερο
. Μία μελέτη για την διατροφή και το περιβάλλον διαπίστωσε ότι η μετακίνηση ενός μπολ με γλυκά 2 μέτρα μακριά μας μείωσε την κατανάλωση των γλυκών κατά 50%. Αλλά ας παραδεχτούμε ότι είναι δύσκολο να μεταφέρουμε τα τρόφιμα εκτός κουζίνας! «Εάν μια κουζίνα σας "κρατάει" εκεί, τότε σίγουρα θα φάτε και περισσότερο» λέει ο Mark Blegen, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο St. Katherine στη Μινεσότα, ο οποίος μελετάει γιατί οι άνθρωποι τρώνε.

Εκείνοι που σχεδιάζουν κουζίνες με έμφαση στην ελαχιστοποίηση της απόστασης μεταξύ του νεροχύτη - φούρνου - ψυγείου εντός κουζίνας, ίσως δεν έχουν σκεφτεί πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τα κιλά. Σχετική έρευνα έδειξε ότι όσο μικρότερο είναι το τρίγωνο, τόσο περισσότερο τρώμε όταν ετοιμάζουμε το γεύμα μας.

Οι μεγάλες αποθήκες και οι τεράστιοι χώροι αποθήκευσης φαίνεται να συμβάλλουν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Τέτοιοι διαθέσιμοι χώροι στην κουζίνα, ενθαρρύνουν την αγορά μεγάλης ποσότητας τροφίμων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα τρόφιμα κάθε φορά που επιθυμούμε να φάμε κάτι.

Ψυγεία με γυάλινη πρόσοψη και ωραία εμφάνιση, φαίνεται να υπενθυμίζουν την παρουσία τους! Και όσο πιο συχνά τα ανοιγοκλείνουμε, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να υποκύψουμε σε διατροφικούς πειρασμούς.

O Neil Izenberg, παιδίατρος και ιδρυτής της KidsHealth.org, επεσήμανε πρόσφατα στην εφημερίδα New York Times, ότι το μέγεθος του σπιτιού και ο χώρος της κουζίνας έχουν αυξηθεί και ανάλογα αυξάνονται και οι μερίδες, μεγεθύνονται τα πιάτα και τα συγκεκριμένα διατροφικά συνθήματα περνάνε αυτούσια και στα παιδιά.

Δεδομένου λοιπόν ότι το περιβάλλον μας έχουν γίνει περισσότερο προσανατολισμένο στο φαγητό, η λαιμαργία είναι αναπόφευκτη. Χρειάζεται δυνατή βούληση για να αντισταθεί κάποιος στα δελεαστικά σνακ που αποτελούν μία ωραία βιτρίνα στις μεγάλες κουζίνες.

Συστήνεται, λοιπόν, να αλλάξουμε το περιβάλλον μας, τοποθετώντας όλους τους «απαγορευμένους» διατροφικούς πειρασμούς μακριά από κοινή θέα ή καθιστώντας δύσκολη την πρόσβασή τους, πχ. στα ψηλά ράφια. Επίσης, η αγορά μικρότερων συσκευασιών στα τρόφιμα, φαίνεται να βοηθά την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε, σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή ποιότητα. Διαμορφώστε, λοιπόν, σωστά την κουζίνα σας και, ίσως, η προσπάθειά σας για απώλεια βάρους να γίνει περισσότερο αποτελεσματική.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρέθυμνο: Ανέβηκε στα 1.700 μέτρα και είδε μπροστά του στο βουνό αυτές τις εικόνες [photos]

Η ανάβαση στο βουνό έκρυβε εκπλήξεις και μια σπάνια εικόνα Οι φωτογραφίες που έγιναν θέμα συζήτησης στο Ρέθυμνο...

Αναστασία, 50 ετών: "Κάνω το απόλυτο "κρεβάτι" με τον ξάδερφο του άντρα μου! Θέλω να..."

Ονομάζομαι Αναστασία και είμαι 50 ετών Είμαι παντρεμένη και έχω αποκτήσει δυο παιδιά, τα οποία έχουν μεγαλώσει και σπουδάζουν εκτός Αθηνών.

Αυτή η φοιτήτρια Νομικής παράτησε τις σπουδές της για να γίνει influencer στο Instagram

Η 21χρονη Grace Beverley αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές της στην Οξφόρδη για να γίνει μια influncer του Instagram.

Το 23χρονο μοντέλο με το σύνδρομο της «πάνινης κούκλας» που συγκλονίζει... [photo]

Η Κλάρα Αλάνα Φορντ είναι πανέμορφη, μόλις 23 ετών και κάνει καριέρα περπατώντας στις πασαρέλες μεγάλων οίκων μόδας Όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει, να αρχίσει να κουτσαίνει, να μην μπορεί να ελέγξει τα χέρια της. Και όλα αυτά λόγω μιας σπάνιας μυασθένειας από την οποία πάσχει και την κάνει να μοιάζει με αληθινή πάνινη κούκλα.

Survivor 2: Οι δύο του τελικού, η ηχηρή απουσία και τα νούμερα τηλεθέασης

Ο ημιτελικός του Survivor πραγματοποιήθηκε ζωντανά από το Άλσος Βείκου με τους τρεις παίκτες να περιμένουν την ετυμηγορία του τηλεοπτικού κοινού. Οι δύο φιναλίστ του μεγάλου τελικού που θα διεκδικήσουν 100.000 ευρώ είναι ο Ηλίας Γκότσης και η Κατερίνα Δαλάκα.

Ξαναχτύπησε ο «νταής» σύζυγος - Μάρτυρας σκηνών βίας η 7χρονη κορούλα του

Δεν έβαλε μυαλό και έκανε πάλι τα ίδια - Ο οξύθυμος 45χρονος που είχε συλληφθεί στο παρελθόν σε περιοχή του Νοτίου Πηλίου, είχε απείλησε με όπλο και εκρηκτικά τους γονείς και την σύζυγό του

Ετοιμάζεται η διάδοχος της Ελένης Μενεγάκη;

Ο Alpha ετοιμάζει καθημερινή απογευματινή εκπομπή με την Ελένη Τσολάκη και κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο κανάλι της Κάντζας ετοιμάζουν την παρουσιάστρια διάδοχο της Ελένης Μενεγάκη.

Μυστήριο στην Αίγυπτο: Ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, γρανιτένια σαρκοφάγος 2.000 ετών!

Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου

Υπάρχει ένα σουτιέν που κάνει το στήθος σας να μοιάζει λες και βγήκατε από πλαστικό!

Ποια γυναίκα δεν θα ήθελε να μοιάζει θέα και να έχει ένα υπέροχο στήθος σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται;

Δεν παίζει κόντρα στη Ρεάλ ο Κριστιάνο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο "κόπηκε" από τη λίστα της Γιουβέντους για το τουρ στις ΗΠΑ κι έτσι δεν θα τεθεί αντιμέτωπος με την πρώην του ομάδα, Ρεάλ Μαδρίτης.