Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία: Tι περιμένει μισθωτούς και συνταξιούχους – Θα φορολογείται και το επίδομα ανεργίας – Φόρος πολυτελείας... αναδρομικά!

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για το νέο φορολογικό καθεστώς έφτασε στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί άμεσα για να πεισθούν οι δανειστές πως η Ελλάδα κάνει όσα πρέπει για να πάρει τα πρώτα 4 δισ. της νέας δόσης.

Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυτό που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή έχει 12 αλλαγές, ενώ προστέθηκαν και τρεις φοροεισπρακτικές ρυθμίσεις που σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο είναι:


- Η αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών από το 0,2% στο 0,35% από την 1η Αυγούστου

- Την κατάργηση των λογαριασμών αφορολόγητων αποθεματικών των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Από εκεί και πέρα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως διατηρείται η έκπτωση του 1,5% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου, δηλαδή δεν αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι βάσει εγγράφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου θεωρούνται μισθωτοί εφόσον εργάζονται μέχρι και σε τρεις εργοδότες.


Αν εργάζονται σε περισσότερους από 3 εργοδότες και το 75% του ακαθάριστου εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη, πάλι μισθωτοί θεωρούνται.

Προϋπόθεση και στις δυο περιπτώσεις είναι οι ετήσιες επιχειρηματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο να μην υπερβαίνουν το ποσό των 9.250€, γράφουν Τα Νέα.

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών: Επιστρέφει η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% επί του μηναίου εισοδήματος που παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η διάταξη είναι έτσι διατυπωμένη με τρόπο που κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης να μη λαμβάνεται υπόψη η ετήσια έκπτωση φόρου, η οποία κλιμακώνεται από 100 έως και 2.100 ευρώ για ετήσια εισοδήματα μισθών ή συντάξεων που δεν υπερβαίνουν τις 42.000 ευρώ. Αν η διάταξη δεν τροποποιηθεί, ο μη συνυπολογισμός της συγκεκριμένης έκπτωσης θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές μέχρι 42.000€ να υποστούν κρατήσεις φόρου αυξημένες έως 150€ το μήνα.

Φόρος πολυτελείας: Εκκαθαριστικά σημειώματα θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τον Αύγουστο

Προστατευόμενα μέλη: Προστέθηκαν και τα ενήλικα έγγαμα παιδιά που σπουδάζουν ή είναι άνεργα και μέχρι 25 ετών.

Εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται:

α) ο ή η σύζυγος εφόσον δεν έχει εισοδήματα

β) άγαμα τέκνα αν

- είναι ανήλικα έως 18 ετών

- ενήλικα μέχρι 25 ετών αλλά σπουδάζουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό

- είναι άνεργοι έως 25 ετών

γ) άτομα με σωματική ή νοητική αναπηρία τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία

δ) οι ανιόντες

ε) τα ανήλικα παιδιά, ορφανά από πατέρα και μητέρα που έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με τον φορολογούμενο ή τη σύζυγο του

Διατηρείται η έκπτωση 1,5% στην εφάπαξ καταβολή φόρου γεγονός που σημαίνει ότι δεν αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους


Αποζημιώσεις απολύσεων: Παραμένει στο 20% από το 25% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου. Αντιστοιχεί στο κλιμάκιο αποζημίωσης από τις 100.001 έως τις 150.000 ευρώ.

Προσαύξηση περιουσίας: Το εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί και προκύπτει από προσαύξηση περιουσίας θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 33% από το πρώτο ευρώ.

Συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων: Σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτων, το οποίο ο πωλητής το απέκτησε από την 1 Ιανουαρίου 2013 και μετά, ο συμβολαιογράφος πρέπει να παρακρατά και να αποδίδει στο δημόσιο φόρο 15% επί της υπεραξίας που τυχόν θα προκύπτει από τη συγκεκριμένη μεταβίβαση.

Φορολόγηση διαφοράς μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος: Στις περιπτώσεις διαφορών μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος οι διαφορές αυτές θα φορολογούνται με βάση τα ισχύοντα κλιμάκια και συντελεστές στην κατηγορία που ανήκει ο φορολογούμενος

Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια. Παράλληλα αυξάνεται από 10% στο 11% ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ).

Δεν προβλέπεται η συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους

Μειώνεται στο 15% από 20% ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα

Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας: Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως

Έκπτωση τόκων δανείων από ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων: Αναγνωρίζονται για έκπτωση τα συνολικά ποσά των καταβληθέντων τόκων απο τραπεζικά δάνεια

Αύξηση φόρου στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο: Ο φόρος που επιβάλλεται κατά την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο αυξάνεται από 2% σε 3,5% από την 1η Αυγούστου 2013.

Κατάρτηση αφορολόγητων αποθεματικών: Από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν επιτρέπεται η τήρηση ειδικών λογαριασμών αφορολόγητου αποθεματικού

Ο φόρος πολυτελείας

Όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, ο φόρος πολυτελείας θα εφαρμοστεί από φέτος και όχι από το 2014 «λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος».

Από φέτος λοιπόν, επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, των σκαφών αναψυχής και των πισινών.

Μειώνεται στο 15% από 20% ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα Ο φόρος θα υπολογίζεται

με συντελεστή 5% για αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά

με συντελεστή 10% για οχήματα άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη

Εξαιρούνται τα οχήματα με παλαιότητα πάνω από 10 χρόνια.

Εκκαθαριστικά σημειώματα θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τον Αύγουστο.

Πηγή: newsit

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρέθυμνο: Ανέβηκε στα 1.700 μέτρα και είδε μπροστά του στο βουνό αυτές τις εικόνες [photos]

Η ανάβαση στο βουνό έκρυβε εκπλήξεις και μια σπάνια εικόνα Οι φωτογραφίες που έγιναν θέμα συζήτησης στο Ρέθυμνο...

Αναστασία, 50 ετών: "Κάνω το απόλυτο "κρεβάτι" με τον ξάδερφο του άντρα μου! Θέλω να..."

Ονομάζομαι Αναστασία και είμαι 50 ετών Είμαι παντρεμένη και έχω αποκτήσει δυο παιδιά, τα οποία έχουν μεγαλώσει και σπουδάζουν εκτός Αθηνών.

Survivor 2: Οι δύο του τελικού, η ηχηρή απουσία και τα νούμερα τηλεθέασης

Ο ημιτελικός του Survivor πραγματοποιήθηκε ζωντανά από το Άλσος Βείκου με τους τρεις παίκτες να περιμένουν την ετυμηγορία του τηλεοπτικού κοινού. Οι δύο φιναλίστ του μεγάλου τελικού που θα διεκδικήσουν 100.000 ευρώ είναι ο Ηλίας Γκότσης και η Κατερίνα Δαλάκα.

Ετοιμάζεται η διάδοχος της Ελένης Μενεγάκη;

Ο Alpha ετοιμάζει καθημερινή απογευματινή εκπομπή με την Ελένη Τσολάκη και κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο κανάλι της Κάντζας ετοιμάζουν την παρουσιάστρια διάδοχο της Ελένης Μενεγάκη.

Αυτή η φοιτήτρια Νομικής παράτησε τις σπουδές της για να γίνει influencer στο Instagram

Η 21χρονη Grace Beverley αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές της στην Οξφόρδη για να γίνει μια influncer του Instagram.

Ξαναχτύπησε ο «νταής» σύζυγος - Μάρτυρας σκηνών βίας η 7χρονη κορούλα του

Δεν έβαλε μυαλό και έκανε πάλι τα ίδια - Ο οξύθυμος 45χρονος που είχε συλληφθεί στο παρελθόν σε περιοχή του Νοτίου Πηλίου, είχε απείλησε με όπλο και εκρηκτικά τους γονείς και την σύζυγό του

Μυστήριο στην Αίγυπτο: Ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, γρανιτένια σαρκοφάγος 2.000 ετών!

Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου

Πήγε για κολονοσκόπηση και έπαθε ΣΟΚ με αυτό που έζησε... [video]

Με στόχο να βοηθήσει στην προώθηση του «Μήνα Ευαισθητοποίησης ενάντια στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», ο φαρσέρ Jack Vale φέρνει προ εκπλήξεως ορισμένους ασθενείς που μόλις ξύπνησαν μετά από κολονοσκόπηση δείχνοντας τους τα απίθανα πράγματα που υποτίθεται ότι βρέθηκαν μέσα στον πρωκτό τους!

Eφημερίδα «Βατάν»: Ο Τσίπρας εκνεύρισε τον Ερντογάν

Ότι εκνεύρισε τον Ερντογάν ο Τσίπρας, γράφει η εφημερίδα «Βατάν» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στην ελληνική καταγγελία στο ΝΑΤΟ ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη είναι όμηροι.

Τι «ανάβει» το κάθε ζώδιο στο κρεβάτι

Ποιο ζώδιο θεωρείται ο βασιλιάς του σεξ, ποιο είναι το πιο «άγριο» στο κρεβάτι, ποιο τρελαίνεται με τις ταινίες πορνό και ποιο με το ταντρικό σεξ; Δεν υπάρχει κανένα ζώδιο που να μην έχει κρυφά σεξουαλικά ταλέντα. Απλά το καθένα έχει τον τρόπο του Κριός