Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για τη μπύρα;

Την αγαπάτε, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, αλλά πόσα ξέρετε πραγματικά για την μπύρα; Σίγουρα θα γνωρίζετε...
τα βασικά, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα τόσο για την παραγωγή της όσο και για την κατανάλωσή της που αξίζει να μάθετε.

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από την μπύρα που ίσως να μη γνωρίζετε. Ας δούμε λοιπόν, 15 από τα σημαντικότερα, γιατί όταν γνωρίζετε κάτι καλά το απολαμβάνετε αποδεδειγμένα περισσότερο.

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι ήταν οι πρώτοι που παρασκεύασαν μπύρα

Στην πραγματικότητα στην αρχαία Βαβυλώνα όχι μόνο παρατηρούνται τα πρώτα ζυθοποιεία, αλλά έπαιρναν την μπύρα τόσο πολύ στα σοβαρά ώστε όταν κάποιος δεν την έφτιαχνε καλά για τιμωρία τον έπνιγαν μέσα στη δικιά του μπύρα.

Η μπύρα αποτελείται κυρίως από νερό

Αυτό από μόνο του δεν είναι τόσο ενδιαφέρον όσο το γεγονός ότι το νερό σε κάποιες περιοχές χρησιμοποιούνταν κατά βάση για να δημιουργήσει συγκεκριμένες μπύρες. Το εμφιαλωμένο νερό του Δουβλίνου για παράδειγμα ήταν ιδανικό για την παραγωγή της Guinness. Στο Μεσαίωνα το καθαρό νερό ήταν δύσκολο να βρεθεί και για αυτό πολλοί έπιναν μπύρα επειδή το αλκοόλ την έκανε πιο ασφαλή από το σκέτο νερό.


Φυλάξτε την κατακόρυφα

Όταν αποθηκεύετε την μπύρα φροντίστε να τοποθετείτε τα μπουκάλια κατακόρυφα και όχι πλάγια. Αυτό αποτρέπει την οξείδωση στο καπάκι.

Η τραγωδία του 1814

Το 1814 στο Λονδίνο μια δεξαμενή ζυθοποιίας που περιείχε 3.500 χιλιάδες βαρέλια μπύρας έσπασε, προκαλώντας παλιρροϊκό κύμα σε μια ενορία. Δύο σπίτια γκρεμίστηκαν και εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η θεωρία των Βίκινγκς

Οι Βίκινγκς πίστευαν ότι μια γιγάντια κατσίκα που οι μαστοί της περιέχουν άφθονες ποσότητες μπύρας, τους περιμένει στη Valhalla, δηλαδή τον παράδεισό τους. Ποτέ όμως, δε θα μάθουμε ποτέ αν ίσχυε κάτι τέτοιο Ο φόβος του άδειου ποτηριού

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχει κόσμος που φοβάται τα άδεια ποτήρια. Ο όρος αυτός λέγεται «cenosillicaphobia» και για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, σας προτείνουμε να έχετε πάντα… το ποτήρι σας γεμάτο!

Οι οδοιπόροι του Mayflower

Αν νομίζετε ότι αγαπάτε πολύ τη μπύρα, τότε πρέπει να μάθετε την ιστορία των οδοιπόρων του Mayflower. Αντί λοιπόν, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Virginia, σταμάτησαν στο Plymouth Rock γιατί… τους τελείωσε η μπύρα. Κάπως έτσι πρέπει να περιγράφεται η αγνή αγάπη για το ζύθο.

Η ποτοαπαγόρευση

Η εποχή της ποτοαπαγόρευσης διήρκησε στην Αμερική από το 1920 μέχρι το 1933, αλλά φυσικά όποιοι ήθελαν το ποτό τους, βρήκαν πολλούς τρόπους να παρακάμψουν το νόμο. Διήρκησε ακριβώς 13 χρόνια, 10 μήνες, 19 μέρες, 17 ώρες και 32,5 λεπτά, μέχρι δηλαδή να αποσύρει το νόμο ο πρόεδρος Roosevelt. Από εκεί και πέρα, η μπύρα άρχισε να ρέει άφθονη πια και με τη βούλα του νόμου.

Πώς φτιάχνεται η μπύρα

Αφού μάθαμε κάποιες γενικές πληροφορίες, ας δούμε τώρα με λίγα λόγια πώς φτιάχνεται η μπύρα. Αρχικά, η βύνη κριθαριού αναμιγνύεται με ζεστό νερό δημιουργώντας μια μάζα, κάτι σαν πλιγούρι βρώμης. Κάπως έτσι δημιουργείται ένα υγρό ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.


Έπειτα ρίχνουμε το λυκίσκο μέσα στο νερό που έχει δημιουργηθεί για να προσθέσουμε πικράδα, γεύση και άρωμα. Ο λυκίσκος είναι το άνθος ενός αναρριχητικού φυτού που ανήκει στην κατηγορία της μαριχουάνα.

Στη συνέχεια, η ζύμη (ή μαγιά) αναμιγνύεται με ό,τι υπάρχει ήδη και αφήνεται για να βραστεί. Η μαγιά μετατρέπει τη ζάχαρη σε αιθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Η αιθανόλη είναι το συστατικό που σας μεθάει ενώ το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί τις φούσκες.

Τέλος, αφήστε το μίγμα να καθίσει και να ζυμωθεί για μερικές εβδομάδες πριν το βάλετε σε μπουκάλι και είστε έτοιμοι!

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες

Οι περισσότερες μπύρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Υπάρχουν οι ales, όταν δηλαδή η μαγιά ζυμώνεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και μένει στην επιφάνεια. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι lager μπύρες όπου η μαγιά ζυμώνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και έτσι δεν επιπλέει στην επιφάνεια αλλά μένει στον πάτο.

Τρόποι κατηγοριοποίησης της μπύρας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι κατηγοριοποίησης της μπύρας που δε μένουν στον τρόπο που παράγεται ή στην εμφάνισή της. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η αίσθηση που έχει στο στόμα, οπότε (γιατί όχι;) μπορείτε να δημιουργήσετε και τις δικές σας κατηγορίες μπύρας.

Ο Michael Jackson και η μπύρα

Επειδή και η μπύρα θέλει το είδωλό της, ένας συγγραφέας και κριτικός μπύρας ονόματι Michael Jackson συνέβαλε τα μέγιστα στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την μπύρα στη δεκαετία του 1970. Ο Jackson πέθανε στις 30 Αυγούστου του 2007.

Πώς προκαλείται η μέθη

Όταν πίνετε ένα ποτό, το αλκοόλ απορροφάται στο στομάχι σας και στο λεπτό έντερο και τελικά εισέρχεται στο αίμα, όπου μεταφέρεται σε ολόκληρο το σώμα. Για αυτό το λόγο πίνοντας με άδειο στομάχι μεθάτε πιο γρήγορα γιατί το αλκοόλ απορροφάται γρηγορότερα. Ο οργανισμός διώχνει το αλκοόλ μέσω της ούρησης, της αναπνοής και διασπώντας το στο συκώτι. Το σώμα μας μπορεί να διασπάσει περίπου ένα ποτό ανά ώρα. Όταν πίνετε γρηγορότερα απ’ όσο μπορεί να επεξεργαστεί, τότε μεθάτε.


Πώς μας επηρεάζει το αλκοόλ

Πρώτα χτυπά τον εγκεφαλικό φλοιό, κάτι που μας κάνει πιο ομιλητικούς και λιγότερο… κομπλεξικούς.

Όταν φτάσει στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, προκαλεί απώλεια μνήμης και έντονα συναισθήματα.

Η παρεγκεφαλίδα μας κρατά σε ισορροπία. Όταν τη χτυπά το αλκοόλ, χάνετε το συντονισμό των κινήσεών σας.

Αν το αλκοόλ περάσει στον μυελό, που ρυθμίζει διαδικασίες που δε χρειάζεται να σκέφτεστε όπως οι χτύποι της καρδιάς και η αναπνοή, τότε διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο.

Λόγια… σοφών

Τέλος, ας δούμε τι έχουν πει για την μπύρα κάποιοι διάσημοι οπαδοί της, πραγματικοί ή μη.

Δεν μπορείς να είσαι μια πραγματική χώρα αν δεν έχεις μια μπύρα και ένα αεροδρόμιο. Βοηθά αν έχεις μια ποδοσφαιρική ομάδα ή πυρηνικά όπλα, αλλά στο τέλος απλά χρειάζεσαι την μπύρα.

Frank Zappa

Δεν είναι κακές όλες οι χημικές ενώσεις. Χωρίς υδρογόνο και οξυγόνο για παράδειγμα, δε θα υπήρχε νερό, ένα βασικό συστατικό της μπύρας.

Dave Barry

Εντάξει, εγκέφαλε, δε σε συμπαθώ και δε με συμπαθείς, αλλά ας κάνουμε αυτό που πρέπει τώρα και μετά θα σε σκοτώσω με μπύρα.

clickatlife.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το 23χρονο μοντέλο με το σύνδρομο της «πάνινης κούκλας» που συγκλονίζει... [photo]

Η Κλάρα Αλάνα Φορντ είναι πανέμορφη, μόλις 23 ετών και κάνει καριέρα περπατώντας στις πασαρέλες μεγάλων οίκων μόδας Όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει, να αρχίσει να κουτσαίνει, να μην μπορεί να ελέγξει τα χέρια της. Και όλα αυτά λόγω μιας σπάνιας μυασθένειας από την οποία πάσχει και την κάνει να μοιάζει με αληθινή πάνινη κούκλα.

Ρέθυμνο: Ανέβηκε στα 1.700 μέτρα και είδε μπροστά του στο βουνό αυτές τις εικόνες [photos]

Η ανάβαση στο βουνό έκρυβε εκπλήξεις και μια σπάνια εικόνα Οι φωτογραφίες που έγιναν θέμα συζήτησης στο Ρέθυμνο...

Το αγγελάκι της Victoria’s secret Joy Corrigan … με καυτό ολόσωμο thong !

Το αγγελάκι της Victoria’s secret Joy Corrigan … με καυτό ολόσωμο thong ! Πάρε μάτι:

Priyanka Chopra … a sexy Indian ! (pics)

Priyanka Chopra … a sexy Indian !

Δεν παίζει κόντρα στη Ρεάλ ο Κριστιάνο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο "κόπηκε" από τη λίστα της Γιουβέντους για το τουρ στις ΗΠΑ κι έτσι δεν θα τεθεί αντιμέτωπος με την πρώην του ομάδα, Ρεάλ Μαδρίτης.

Σοκ! Δείτε τι ζει μέσα στα γένια των ανδρών... [photo]

Και όχι μόνο ζουν, αλλά και τρέφονται από αυτά.

Δεν θα πιστεύετε τι ζει στο στομάχι αυτής της γυναίκας και της τρώει τη σάρκα [photos]

Μια γυναίκα από τη Βρετανία επιστρέφοντας από την Αφρική όπου βρισκόταν για εθελοντική εργασία έπαθε ΣΟΚ όταν ανακάλυψε ότι στο στομάχι της υπήρχαν... σκουλήκια και προνύμφες τα οποία τρέφονται μάλιστα με σάρκα!

Ο Ronaldo νίκησε και τους… συνδικαλιστές της Fiat

Δεν είχε τελικά την αναμενόμενη συμμετοχή η απεργία που κήρυξε ένα από τα σωματεία των εργαζομένων της Fiat στο εργοστάσιο του Melfi στην Ιταλία για την πανάκριβη μεταγραφή του ...

Αυτό είναι το νέο επάγγελμα που ανθίζει στο εξωτερικό: Μένουν σε πολυτελή σπίτια και... πληρώνονται!

Το όνειρο πολλών να γυρίσουν τον κόσμο προσκρούει στο κόστος του ταξιδιού- κάποιοι ωστόσο έχουν την ευκαιρία να μείνουν σε πολυτελή καταλύματα δωρεάν και μάλιστα κάποιες φορές ακόμα και να πληρώνονται!

Τα έξι λάθη που κάνετε όταν πλένετε το πρόσωπό σας

Κι ενώ νομίζεις ότι ακολουθείς ευλαβικά μία καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς και πλένεις απλά και σωστά το πρόσωπό σου, τελικά ίσως κάνεις σημαντικά λάθη που κάνουν περισσότερο κακό στην επιδερμίδα σου. Ανακάλυψε μήπως κάνεις κι εσύ κάποιο από τα παρακάτω κι αν ναι, δες πώς θα το διορθώσεις.